Spożywanie świeżych owoców i warzyw jest podstawą zdrowej diety, która jest jednym z elementów kształtujących nasze zdrowie i samopoczucie. Według zaleceń lekarzy oraz dietetyków powinniśmy je „przemycać” we wszystkich posiłkach (modelowo powinno być ich 5). I o ile późną wiosną czy latem nie miewamy z tym zadaniem większych trudności, to jesienią i zimą sprawa jest nieco bardziej skomplikowana.
Spożywanie świeżych owoców i warzyw jest podstawą zdrowej diety, która jest jednym z elementów kształtujących nasze zdrowie i samopoczucie. Według zaleceń lekarzy oraz dietetyków powinniśmy je „przemycać” we wszystkich posiłkach (modelowo powinno być ich 5). I o ile późną wiosną czy latem nie miewamy z tym zadaniem większych trudności, to jesienią i zimą sprawa jest nieco bardziej skomplikowana.
Pomimo że w sklepach praktycznie przez cały rok znajdziemy dość spory asortyment owoców i warzyw, w okresie jesienno-zimowym zazwyczaj nieco zaniedbujemy swój organizm i nie dostarczamy mu odpowiedniej porcji witamin i minerałów, choć to właśnie wtedy potrzebujemy ich najwięcej.
Z pomocą mogą nam przyjść świeżo wyciskane soki, które są prawdziwą bombą witaminową, a także świetnym ekwiwalentem jednej z pięciu zalecanych porcji owoców lub warzyw. Należy podkreślić, że muszą to być soki naturalne, bez cukru oraz zestawu innych „polepszaczy” koloru czy smaku. Tylko one dostarczą swoich właściwości w maksymalnej dawce. Warzyw i owoców mamy do wyboru naprawdę wiele; wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. W okresie zimowym szczególnie poleca się soki z buraków, marchwi, ziemniaków, szpinaku czy pomidorów. Lista zalet spożywania wyciskanych soków jest długa.
Po pierwsze – to najszybszy sposób dostarczenia naszemu organizmowi witamin i minerałów. Sok o wiele szybciej się wchłania i trawi niż 1 kg zjedzonych surowych marchewek czy jabłek. Ponadto świeżo wyciśnięty sok z surowego produktu zawiera o wiele większą wartość odżywczą niż ten z produktu poddanego obróbce (np. ugotowanego). Niesie to za sobą najwyższą jakość.
Często zapominamy również o roli soku jako ważnego składnika wzmacniającego naszą odporność. Regularnie „nawadniany” system immunologiczny skutecznie przeciwdziała atakom infekcji. Świeżo wyciskane soki powinny być niezbędnym elementem diety także wówczas, gdy chcemy oczyścić organizm, szczególnie wiosną. Oczywiście zachęcamy do korzystania z dobrodziejstw świeżych soków (a jest z czego korzystać!), przez okrągły rok.