Ogólny

Hiszpański od kuchni – co kryją nazwy potraw?

Powiedzieć, że tej jesieni pogoda nas nie rozpieszcza, to nic nie powiedzieć. Dlatego nie myślmy długo o październikowej plusze i szybko przenieśmy się do… Hiszpanii, której aromatyczna kuchnia ma ogromne rzesze wielbicieli. Ale czy wszyscy wielbiciele wiedzą, że tortilla nie ma nic wspólnego z pszennym plackiem?

Powiedzieć, że tej jesieni pogoda nas nie rozpieszcza, to nic nie powiedzieć. Dlatego nie myślmy długo o październikowej plusze i szybko przenieśmy się do… Hiszpanii, której aromatyczna kuchnia ma ogromne rzesze wielbicieli. Ale czy wszyscy wielbiciele wiedzą, że tortilla nie ma nic wspólnego z pszennym plackiem?

W dzisiejszych czasach „multikulti” oraz promowania innych kultur, obecność wielu restauracji hiszpańskich czy meksykańskich na terenie Polski nie dziwi nikogo. I mimo że spora część uwielbia dania z tych kuchni, to niektóre nazwy potraw pozostają dla nas niezrozumiałe, nawet pomimo usilnego szukania znaczenia w słownikach. Dlatego poniżej przedstawimy krótki przewodnik po smakołykach, które możemy spotkać w restauracjach, w których na wejściu słyszymy ¡Hola!, a z głośników leci Antonio Banderas z nieśmiertelną Canción del Mariachi.

 

Wycieczka po Hiszpanii

Zaczniemy od klasyki gatunku, która zaskakuje każdego Polaka po przyjeździe do Hiszpanii – tortilla. Dla jednych nowa odmiana kebebu późną porą, gdy wracamy z udanego wieczoru do domu, a dla innych szybkie danie na obiad. Tak jest w Polsce. Tortilla española to jedno z najpopularniejszych dań Hiszpanii i wcale nie ma nic wspólnego z naszym polskim fast foodem. Jest to omlet, który składa się z jajek, ziemniaków i cebuli, podawany jest na ciepło lub zimno, a czasami w pieczywie. Takiej tortilli możemy spróbować w wielu barach tapas, gdzie krojona jest na małe kawałeczki.

Tapas to chyba najbardziej znana forma spożywania posiłków w Hiszpanii. Malutkie dania, którymi często dzielimy się z naszymi towarzyszami, mogą składać się ze wszystkiego. Od oliwek, różnego rodzaju szynek, serów, sałatek, kanapeczek, po owoce morza – kwestia wyobraźni kucharza. Jedną z form tapas są pinchos, które pochodzą w Kraju Basków (gdzie obowiązuje pisownia pinxos). Najczęściej są to różnorodne, małe kanapki z licznymi dodatkami, które mają jedną charakterystyczną cechę – są nabite na wykałaczki. We wielu barach serwujących pinchos można na podłodze znaleźć niezliczone ilości wykałaczek lub spotkać się z wystawianiem rachunków na podstawie ich ilości posiadanej w ręce.

Popularną przekąską wśród hiszpańskich tapas są patatas bravas. Pod tą nazwą nie kryje się nic innego niż dobrze nam znane ziemniaki, które są przygotowane na trochę inny sposób. Są one krojone w kostkę i smażone na oleju, po czym podawane są z pikantnym sosem pomidorowym.

Jeśli jednak jesteśmy zwolennikami łagodniejszych klimatów na naszym języku, zdecydowanie powinniśmy spróbować andaluzyjskiego gazpacho. Jest to zupa chłodnik idealna na gorące dni, której podstawowym składnikami są pomidory, świeży ogórek, papryka i cebula. Często jest mylona z salmorejo, którego bazę również stanowią pomidory. Jednak ta wersja chłodnika nie posiada żadnych innych warzyw, a jedynie chleb, oliwę z oliwek i czosnek, przez co jest dużo bardziej gęsta niż gazpacho.

Nie możemy również pominąć wywodzącej się z Walencji paelli. Przygotowywana na specjalnej patelni zawiera wszystko to, co stanowi podstawę wielu dań hiszpańskich: ryż i owoce morza. Często możemy spotkać paellę z kurczakiem lub z połączeniem kurczaka i owoców morza oraz z warzywami, jednak zawsze będzie wyróżniać się żółtym kolorem, który uzyskuje się dzięki szafranowi. Jest jedną z najpopularniejszych potrwa wśród turystów w Hiszpanii, ale również serwowana jest jako wielkie danie na różnego rodzaju okolicznych wydarzeniach.

Gdy już będziemy mieć dosyć wszystkich mniej lub bardziej znanych nam smaków, możemy zawsze zadowolić się tzw. ensalada rusa. Chyba każdy Polak skosztował u babci ziemniaczanej sałatki, więc i w Hiszpanii można ją znaleźć ukrytą pod mianem „rosyjskiej”. Oczywiście różni się niektórymi składnikami (często dodawane są kawałki tuńczyka czy innych ryb), ale zawsze jej baza jest taka sama jak w polskim odpowiedniku: ugotowane ziemniaki i inne warzywa, oraz majonez.

A czym skończyć degustację hiszpańskich smakołyków? Świetnym deserem jest flan, który często przywodzi na myśl polski budyń. Przygotowany z kremu i karmelu najlepiej smakuje na zimno, natomiast jeśli wolimy coś jeszcze słodszego, to nie możemy przyjść obojętnie obok churros con chocolate. Kto z nas nie wyobrażał sobie Hiszpanów, którzy o poranku siadają na stolikach ustawionych na chodnikach i zajadają się długimi churros? Wykonane na bazie podobnej do polskiego ciasta na pączki, są hitem wśród łasuchów, którzy nie boją się kalorii i dosładzają sobie śniadanie czekoladą.

A co do picia?

Tinto de verano. Legenda wśród turystów, dostępna wszędzie: w restauracja, barach, a nawet w sklepach (sprzedawane w puszkach lub litrowych butelkach). „Letnie wino” składa się z czerwonego wina z gazowanym napojem typu Sprite oraz z lodem. Jeśli jednak nie gustujemy w smaku limonki, nie ma problemu, wystarczy zamówić calimocho lub w Kraju Basków (skąd pochodzi) kalimotxo. Jest to równie prosty napój, którym Sprite zastępujemy colą. Dla wszystkich, którzy unikają bąbelków proponujemy słynną mieszankę wina z owocami – sangria, a ci, którzy chcą czegoś intensywniejszego, ale w mniejszych ilościach sugerujemy zamawiać chupitos.

Ale tutaj Meksyk!

Zataczamy koło i wracamy do punktu wyjścia, czyli do tortilli. Jednak tym razem w innej odsłonie, bardziej kojarzącej się z meksykańskimi restauracjami. Tortilla, o której mowa to znany nam Polakom „placek” kukurydziany lub pszeniczny, którym owijamy wszelkiego rodzaju warzywa, mięsa i sosy. Jednak w zależności od formy podania i zawartości, spotkamy ją pod różnymi nazwami. Tacos są jednym z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, mają półzamknięty kształt i zawierają cebulę, pomidory oraz mięso wołowe. Podobne jest burrito, które w całości owija nadzienie z fasoli, ryżu i mięsa, natomiast enchiladas są zwinięte w rulonik, wypełnione farszem, ułożone obok siebie i zapieczone z sosem i licznymi dodatkami. Wielokrotnie możemy spotkać się z fajitas czyli grillowanego mięsa z papryką i cebulą, do której podawane są placki tortilli. Natomiast quesadilla to złożona tortilla zapiekana z serem w środku. Ufff… I pomyśleć, że są to tylko najpopularniejsze meksykańskie dana, jakie spotykamy w restauracjach w Polsce.

¡Buen provecho!

Jesteśmy obecni w całej Polsce

Sprawdź w jakich miastach posiadamy nasze placówki. Wybierz miasto, w którym szukasz korepetycji i zapisz się on-line, zadzwoń lub odwiedź nas osobiście.

  • Korepetycje Bielsko Biała Bielsko Biała
  • Korepetycje Ciechanów Ciechanów
  • Korepetycje Elbląg Elbląg
  • Korepetycje GdańskGdańsk
  • Korepetycje Gdańsk ChełmGdańsk (Chełm)
  • Korepetycje KaliszKalisz
  • Korepetycje KatowiceKatowice
  • Korepetycje KętrzynKętrzyn
  • Korepetycje KielceKielce
  • Korepetycje KoninKonin
  • Korepetycje KrotoszynKrotoszyn
  • Korepetycje OlsztynOlsztyn
  • Korepetycje OstrowiecOstrowiec Św
  • Korepetycje PiłaPiła
  • Korepetycje PruszkówPruszków
  • Korepetycje SanokSanok
  • Korepetycje SzczytnoSzczytno
  • Korepetycje ToruńToruń
  • Korepetycje Warszawa BemowoWarszawa Bemowo
  • Korepetycje Warszawa TargówekWarszawa Targówek
  • Korepetycje Warszawa UrsusWarszawa Ursus
  • Korepetycje Warszawa UrsynówWarszawa Ursynów
  • Korepetycje Warszawa WilanówWarszawa Wilanów
  • Korepetycje ZamośćZamość

Popularne tematy